Arveprins Knud

Arveprins Knud
Manden der har inspireret vores gruppe ;)

onsdag den 27. april 2011

Lovgivning inden for ungdomsklubområdet

Der er tre mulige lovgivninger for etablering af klubtilbud eller lignende:
-Dagtilbudloven
-Ungdomsskoleloven
-Lov om social service

Under dagtilbudsloven findes:
Afsnit IV - Klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge. 
Kapitel 10
Formål for klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge:
§ 65. Klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge skal i samarbejde med børnene og de unge skabe aktiviteter og samværsformer, der fremmer den enkeltes alsidige udvikling, selvstændighed og forståelse for demokrati. Klubtilbud m.v. skal som led heri bidrage til at udvikle børns og unges evne til at indgå i forpligtende relationer og fællesskaber. 
   Stk. 2. Klubtilbud m.v. indgår i kommunens generelle fritidstilbud til større børn og unge og skal   efter kommunalbestyrelsens beslutning også kunne rette sit arbejde mod større børn og unge med behov for støtte. Aktiviteterne i tilbuddene skal afspejle målgruppens alder og bredde. 
   Stk. 3. Klubtilbud m.v. skal give større børn og unge kendskab til øvrige aktivitets-, kultur- og   fritidstilbud, så børnene og de unge bliver i stand til selv at tilrettelægge deres fritidsliv, når de ikke er i klubtilbud m.v. 
   Stk. 4. Klubtilbud m.v. skal støtte de større børn og unge i deres fremtidige muligheder på   uddannelsesområdet og på arbejdsmarkedet. 
   Stk. 5. Kommunalbestyrelsen fastsætter retningslinjer, der sikrer børns og unges indflydelse på indholdet i det enkelte tilbud. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at reglerne om forældrebestyrelser, jf. §§ 14-16, skal finde anvendelse på visse tilbud. 
Kapitel 11
Etablering og drift af klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge.
§ 66. Klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge kan etableres som institutioner eller i andre organisationsformer. 
   Stk. 2. Klubtilbud m.v. kan drives af en eller flere kommuner som kommunalt klubtilbud. 
   Stk. 3. Klubtilbud m.v. kan efter aftale med kommunalbestyrelsen drives af private leverandører som   selvejende klubtilbud. 
   Stk. 4. Klubtilbud m.v. kan efter aftale med kommunalbestyrelsen drives af private leverandører som privat klubtilbud. 
Kapitel 12
Optagelse, plads i anden kommune og opsigelse. 
   Optagelse i klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge i opholdskommunen. 
§ 67. Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om optagelse i klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge efter § 66, stk. 2-4. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. 
   Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at selvejende og private klubtilbud helt eller delvis selv skal træffe afgørelse om optagelse i klubtilbuddet. 
§ 68. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre retningslinjer for optagelse af børn i klubtilbud m.v. efter § 66, stk. 2-4. 
   Stk. 2. Selvejende og privat klubtilbud med optagelseskompetence, jf. § 67, stk. 2, skal fastsætte og   offentliggøre retningslinjer for optagelse af børn i tilbuddet. 
  
Plads i klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge i anden kommune 
§ 69. Alle større børn og unge har adgang til at blive optaget i et klubtilbud eller andet socialpædagogisk fritidstilbud til større børn og unge efter § 66, stk. 2-4, i en anden kommune end opholdskommunen fra det tidspunkt, hvor forældrene har fået tilsagn om et tilskud fra opholdskommunen til brug for klubtilbud m.v., jf. dog stk. 2. 
   Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at lukke ventelisten for optagelse af børn fra andre kommuner af kapacitetsmæssige årsager og under væsentlige hensyn til børn fra kommunen. 
   Stk. 3. Alle børn har i forbindelse med flytning til en anden kommune ret til at bevare en plads i et   klubtilbud efter § 66, stk. 2-4. 
   Stk. 4. Ministeren for familie- og forbrugeranliggender fastsætter regler for lukning af ventelisten for   optagelse af børn og unge fra andre kommuner, jf. stk. 2. 
  
Opsigelse og udmeldelse 
§ 70. Kommunalbestyrelsen kan ikke opsige børn og unge, der er optaget i et klubtilbud eller andet socialpædagogisk fritidstilbud. 
   Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan efter en konkret vurdering træffe afgørelse om udmeldelse af et klubtilbud m.v. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. 
   Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at selvejende og private klubtilbud selv skal træffe afgørelse om udmeldelse af klubtilbuddet. 
   Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte og offentliggøre retningslinjer for udmeldelse af børn og unge af et klubtilbud m.v. 
   Stk. 5. Selvejende og private klubtilbud med udmeldelseskompetence, jf. stk. 3, skal fastsætte og   offentliggøre retningslinjer for udmeldelse af børn og unge af tilbuddet. 
Kapitel 13
Tilskud til klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud til større børn og unge og forældrenes   egenbetaling.
   Tilskud til klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud i opholdskommunen 
§ 71. Kommunalbestyrelsen i opholdskommunen skal give forældre et tilskud pr. barn til brug for klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud efter § 66, stk. 2 og 3, i opholdskommunen. 
   Stk. 2. Tilskud efter stk. 1 skal udgøre mindst 80 pct. og forældrenes egenbetaling højst 20 pct. af de budgetterede bruttodriftsudgifter ved ophold i klubtilbud m.v. bortset fra materialer og forplejning samt ejendomsudgifter, herunder husleje og vedligeholdelse. 
   Stk. 3. Kommunalbestyrelsens tilskud til materialer skal mindst udgøre 50 pct.   Kommunalbestyrelsen kan beslutte at give tilskud til forplejning. 
   Stk. 4.  Tilskud og egenbetaling fastsættes af kommunalbestyrelsen på grundlag af klubtilbuddenes   vedtagne budgetter. 
§ 72. Ved optagelse i et kommunalt eller selvejende klubtilbud beregnes kommunalbestyrelsens   tilskud og forældrenes egenbetaling på grundlag af de budgetterede bruttodriftsudgifter for det enkelte klubtilbud m.v. eller på grundlag af de gennemsnitlige budgetterede bruttodriftsudgifter for klubtilbud m.v. af samme type i kommunen. 
§ 73. Kommunalbestyrelsen i opholdskommunen skal til private klubtilbud give et tilskud pr. barn eller ung, der optages i tilbuddet. 
   Stk. 2. Tilskud til privat klubtilbud fastsættes af kommunalbestyrelsen, og forældrenes egenbetaling   kan højst udgøre 20 pct. af det private klubtilbuds budgetterede bruttodriftsudgifter som aftalt med kommunalbestyrelsen. 
   Stk. 3. Ved optagelse i privat klubtilbud beregnes kommunalbestyrelsens tilskud pr. barn og   forældrenes egenbetaling på grundlag af de budgetterede bruttodriftsudgifter for den enkelte ordning. 
   Tilskud til klubtilbud og andre socialpædagogiske fritidstilbud i anden kommune 
§ 74. Kommunalbestyrelsen skal give et tilskud pr. barn, der optages i et klubtilbud eller andet socialpædagogisk fritidstilbud efter § 66, stk. 2-4, i en anden kommune, hvis opholdskommunen har klubtilbud m.v. som tilbud til aldersgruppen, eller hvis forældrene i forbindelse med flytning ønsker at bevare en plads til barnet i et klubtilbud m.v. i en anden kommune. 
   Stk. 2. Ved optagelse i et klubtilbud m.v. i en anden kommune end opholdskommunen beregnes   opholdskommunens tilskud således, at det svarer til de gennemsnitlige budgetterede nettodriftsudgifter pr. plads, jf. § 71, stk. 2, for klubtilbud m.v. i opholdskommunen. Kommunalbestyrelsen skal endvidere give tilskud efter § 71, stk. 3, ved brug af klubtilbud m.v. i en anden kommune. 
   Stk. 3. Tilskuddet kan dog højst svare til opholdskommunens tilskudsprocent beregnet af de   budgetterede bruttodriftsudgifter pr. plads i det benyttede klubtilbud m.v. i institutionskommunen som beregnet i institutionskommunen, jf. § 71, stk. 2, tillagt tilskud efter § 71, stk. 3, og § 73, jf. dog §§ 75-77. 
   Stk. 4. Opholdskommunen skal betale tilskuddet direkte til institutionskommunen. 
   Stk. 5. Forældrene skal betale forskellen mellem tilskuddet fra opholdskommunen og   bruttodriftsudgiften pr. plads i det benyttede klubtilbud m.v. som beregnet i institutionskommunen,  jf. § 71, stk. 2 og 3, samt §§ 72 og 73. 
§ 75. Når forældre vælger et klubtilbud m.v. i en anden kommune end opholdskommunen, kan kommunalbestyrelsen i opholdskommunen beslutte at give et ekstra tilskud til institutionskommunen   for enten at reducere institutionskommunens udgifter, reducere egenbetalingen eller begge dele. 
   Stk. 2. Opholdskommunen skal betale det ekstra tilskud direkte til institutionskommunen. 

Under Ungdomsskoleloven findes:
  § 3. Ungdomsskoletilbudet skal omfatte: 
   1) Almen undervisning. 
   2) Prøveforberedende undervisning. 
   3) Specialundervisning. 
   4) Undervisning særligt tilrettelagt for unge indvandrere i dansk sprog og danske samfundsforhold. 
   Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at ungdomsskoletilbudet desuden skal omfatte: 
   1) Undervisning i færdselslære og undervisning i knallertkørsel. 
   2) Heltidsundervisning. 
   3) Andre aktiviteter, som i overensstemmelse med ungdomsskolens formål kan indgå i kommunens   samlede ungdomspolitik. 
   4) Undervisning i dansk som andetsprog for udlændinge mellem 18 og 25 år, jf. § 3, stk. 5, i lov om   undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. og sprogcentre. 
   Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan endvidere beslutte, at ungdomsskoletilbudet skal omfatte klub- og anden fritidsvirksomhed. 
   Stk. 4. Virksomhed i henhold til stk. 3 skal gennemføres på samme økonomiske vilkår som   tilsvarende virksomhed efter folkeoplysningsloven.

Under lov om social service findes:
Særlige klubtilbud
§ 36. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der er det nødvendige antal pladser i særlige klubtilbud til større børn og unge, der på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har et særligt behov for støtte, behandling m.v., der ikke kan dækkes gennem deltagelse i et af de tilbud, der er nævnt i §§ 65 og 66 i dagtilbudsloven.
Stk. 2 . Socialministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om beregning af tilskud og egenbetaling for ophold i de særlige klubtilbud.

Disse oplysninger er indhentet fra www.retsinformation.dk samt www.ungdomsringen.dk
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar